Blog

El més petit de tots

Sant Jaume de Frantanyà, amb només 27 habitants, és el municipi menys poblat de Catalunya. El segueix de molt a prop Gisclareny, també al Berguedà, on viuen 29 persones. Al tercer lloc per la cua hi ha un empat entre la Febró, al Baix Camp, i Fígols, al Berguedà, amb 40 habitants.

En total, a Catalunya hi ha 947 municipis dels quals 337 no arriben als 500 habitants. De fet, un 63% dels pobles catalans tenen una població per sota dels 2.000 habitants i el percentatge s’enfila fins gairebé al 78% si considerem el total de municipis amb menys de 5.000 persones censades.

Aquesta enorme dispersió administrativa és poc sostenible. El fort sentiment identitari i de pertinença a un lloc algun dia hauran de trobar una compensació prou forta i justificada per facilitar la racionalització del mapa municipal català. I també caldrà la valentia d’un govern capaç d’entomar el repte.

Dinamarca, amb qui sovint Catalunya s’emmiralla, té 10.000 Km2 més que el nostre país i, atenció, tan sols 98 municipis! L’1 de gener de 2007 es va fer una reducció dels 270 que hi havia llavors al nombre actual. D’aquests 98 només n’hi ha 4 que no arriben a 10.000 habitants i són illes.

Per anar-hi pensant…

(Totes les dades referents a Catalunya provenen d’Idescat [www.idescat.cat]. Les de Dinamarca, del Ministeri d’Economia i Interior danès [www.noegletal.dk]).