Menu

Activitat humana

Activitat econòmica

industriesLa indústria havia estat l’ocupació majoritària dels santpedorencs durant tot el segle anterior, però va cedir el primer lloc al sector serveis justament en començar el segle XXI.
La població que treballa en els serveis ho fa en un ampli ventall d’activitats d’entre les quals sobresurt el comerç. El transport, l’educació i la sanitat també són destacables pel que fa al volum d’ocupació.
La construcció es va beneficiar de la demanda de nous habitatges i, després d’uns anys de creixement, va patir una notable regressió del 2008 ençà.
L'agricultura dóna feina a un petit percentatge de la població que sol compaginar aquesta activitat amb la ramaderia. Els conreus són sobretot de secà: ordi, blat, llegums i farratges.

 

Equipaments públics

convent interiorEl ràpid creixement de la població va generar dèficits en equipaments i serveis que, a poc a poc, s’han anat resolent.
Santpedor compta des de fa anys amb unes completes instal·lacions esportives, una sala polivalent, un casal de joves i locals per a entitats. Hi ha una escola municipal de música i una escola d'adults.
També disposa d'una biblioteca, un centre d'atenció primària i una deixalleria, inaugurats l'any 2003.
En l'àmbit escolar hi ha una llar d'infants municipal i, de les dues escoles públiques de primària, una està per construir (funciona amb mòduls prefabricats). L'institut també necessitaria una ampliació.
Els dos darrers equipaments que han entrat en funcionament són l’Auditori del Convent de Sant Francesc (2012) i la nova residència per a gent gran (2014).

 

Esports, cultura i festes

lanau2A Santpedor, la vida associativa és intensa. La diversitat d'inquietuds ha donat origen a un ampli ventall de clubs esportius i d'associacions culturals, a més de grups que organitzen activitats puntuals.
D'entre les entitats amb més història cal parlar de la Societat Ocellaire (fundada el 1888, tot i que ha tingut etapes d'inactivitat), el Club d'Escacs (creat el 1952) i la Coral Escriny (fundada el 1968).

firaLa Festa Major de Santpedor es celebra el segon diumenge de juny. De llarga tradició popular és la Festa de Santa Anna, patrona de la vila, el 26 de juliol. La Fira de Sant Miquel, a finals de setembre o començaments d'octubre, celebrada des de l'Edat Mitjana, s'ha especialitzat en productes naturals i ecològics. També són molt viscuts el Carnestoltes i el Pessebre Vivent. La marxa Berga-Santpedor i la cursa de la Penya Blaugrana són els esdeveniments esportius amb més participació.

×