Menu

Aiguamoll de la Bòbila

2vistes aiguamollAquest espai natural es troba a uns 500 m al sud del poble, en un indret on hi havia hagut una bòbila, d'aquí ve el seu nom.
Les extraccions d'argila que es van fer des dels anys 20 fins als anys 80 del segle XX, van anar rebaixant el terreny en una superfície d'unes 9 ha.
L'àrea rebaixada s'inundava amb l'aigua procedent d'un aqüífer. Quan encara existia la bòbila, aquesta aigua s'extreia amb una bomba i s'abocava a una rasa. Posteriorment, el terreny es va reomplir amb runes i residus.
L'any 1994, a iniciativa d'un grup conservacionista local, es va fer una intervenció molt important per netejar i restaurar la zona, a càrrec del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.
Actualment, l'Aiguamoll constitueix un espai d'interès natural, on es pot trobar una notable diversitat d'organismes.
Tot i que el nivell de l'aigua varia força en funció de les pluges, gairebé mai no s'asseca del tot. Això permet el desenvolupament d'una vegetació i d'una fauna pròpies d'ambients humits.
Les aus constitueixen un dels principals atractius del conjunt. Durant els períodes de migració, és habitual observar-hi ocells que aprofiten la situació estratègica de l'Aiguamoll per baixar-hi a descansar i reposar forces per seguir el seu camí.

 

pilo ornitoliterariL’espai, de propietat municipal, s’ha consolidat com un referent d’interès natural i educatiu. En diferents fases, s’ha anat dotant d’equipaments per a l’observació de la fauna, panells informatius i una aula de camp, habilitada en un antic transformador. Des del maig de 2011 hi ha un recorregut ornitoliterari, amb poemes de Celdoni Fonoll, alguns dels quals creats expressament per a l’Aiguamoll de la Bòbila.

El registre d'observacions que es van fent a l'aiguamoll es pot seguir en un blog i a la comunitat de Facebook.

×