Menu

Altres llocs d'interès

Claret

claret sta mariaclaret sta anna

El petit nucli de Claret es troba a uns 2 km del centre urbà. Allà hi ha dues esglésies interessants: la de Santa Maria i la de Santa Anna.
Santa Maria de Claret és una ermita romànica, del segle XII, d'una sola nau, amb un absis semicircular. La porta està rematada per un arc de mig punt fet amb dovelles. El campanar s’hi va afegir més tard. El conjunt va ser restaurat l’any 1980. El 1983, unes excavacions impulsades per Amics de l'Art Romànic del Bages van permetre la descoberta de les restes d'una antiga església pre-romànica ubicada al mateix lloc.
Santa Anna de Claret es troba adossada a la capella de Santa Maria. Va ser construïda de nova planta entre 1761 i 1769. El porxo s'hi afegí posteriorment, el 1961. A l'interior es conserva una imatge romànica de la santa.

 

Convent de sant Francesc

claustreconvent

Al sud del municipi, a tocar del nucli urbà, hi havia el convent de Sant Francesc. Va ser construït íntegrament entre 1721 i 1729, la qual cosa li donava una gran unitat d'estil, tot i la senzillesa de les seves línies. Hi habitaren els frares franciscans fins al 1835. Posteriorment tingué diversos usos: hospital, escola, vivendes, escorxador, magatzem, etc.
L’any 1979, després d’una forta pedregada que va destrossar moltes teulades del poble, l’ajuntament va autoritzar que es traguessin teules del convent (que havien resistit bé les inclemències del temps) per reparar altres edificis. A partir d’aquell moment es va accelerar la degradació del conjunt.
L'any 1988, el grup Amics del Convent va promoure diversos actes a favor de la recuperació de l’edifici com a espai cultural, davant les intencions d’arrasar-lo per part del consistori.
Finalment, l’any 1996, el convent es va enderrocar parcialment per construir l’institut de secundària, aproximadament al lloc que ocupava el claustre. L’església es va mantenir i, després d’un llarg procés de restauració, es va inaugurar com a auditori el gener de 2012.

 

Ermita de sant Francesc

st francesc

Situada en un turó a l'oest del poble, l'ermita data del segle XIII però ha estat completament transformada. Diu la llegenda popular que es va alçar l'església en aquell lloc per commemorar que hi havia predicat sant Francesc d'Assís.
Una subscripció popular va permetre fer-hi obres de conservació l'any 1984. El 2015 s'hi ha tornat a intervenir a iniciativa municipal.

 

Torre de les aigües

torre aigues 

Torre modernista que conté el dipòsit d’aigua de la finca Llissach (també coneguda per cal Jorba, pel cognom dels seus darrers propietaris). És un dels edificis característics de la silueta de Santpedor però malauradament es troba en un estat de conservació força deplorable.

 

Mas Llussà

llussa

Segurament la masia més imponent i carregada d'història del terme de Santpedor. Se’n coneix l’existència des del segle XIV, tot i que és possible que sigui més antic. Ha estat reformat en diverses ocasions. La façana actual és del segle XIX.

 

Mas Sebarroja

sebarroja

D’origen medieval, ha estat reformat en diverses èpoques. Amb el creixement de la població, ha quedat pràcticament a tocar del nucli urbà.

×