Menu

El paisatge

barraca granEl paisatge de Santpedor, com el de la major part de Catalunya, és un paisatge fortament humanitzat. L’acció de l’home ha tingut i té un paper determinant en la configuració de l’espai.
Abans de la primera ocupació humana, aquesta zona del Pla de Bages era probablement un alzinar esclarissat, en el qual predominava un tipus d’alzina que es coneix com a carrasca i, en l’estrat arbustiu, hi havia garrics, aladerns i càdecs, entre altres espècies.
La tala dels arbres, tant per aprofitar-ne la fusta com per guanyar terreny per als conreus, devia ser la primera acció significativa dels nostres avantpassats vers el paisatge. D’aleshores ençà, l’impacte de l’activitat humana ha estat continu però, allà on ha estat possible, la natura ha intentat tornar a l’aspecte original. Un exemple d’aquesta successió el trobem en un període que abasta aproximadament els darrers cent cinquanta anys: cap al 1863 la fil·loxera va començar a atacar les vinyes franceses, la qual cosa va suposar una oportunitat per a la pagesia d’aquí, ja que hi havia una gran demanda de vi per cobrir. Es va plantar vinya arreu i, com que encara faltava espai, es van arribar a tallar boscos fins i tot de zones amb força pendent; aleshores, per anivellar el terreny, es construiren marges de pedra per fer feixes. La fil·loxera va acabar arribant aquí també i va arruïnar la vinya. Els terrenys guanyats al bosc, poc aptes per a cap altre conreu, es van abandonar i, amb els anys, la vegetació espontània els va reconquerir. El pi blanc, espècie resistent, poc exigent amb el sòl i de creixença força ràpida, ha esdevingut l’arbre predominant. En alguns indrets, les alzines i els roures -de creixement molt més lent- han anat trobant el seu espai. En síntesi, boscos que havien deixat de ser-ho per esdevenir vinyes han tornat a créixer, amb predominància d'espècies diferents a les originals.

El bosc, si bé ocupa un petit percentatge de la superfície total del terme municipal, tendeix a recuperar espais abandonats per l'agricultura. Per aquest motiu és freqüent trobar-hi restes de marges de pedra i barraques.

Una bona manera de descobrir els paisatges de Santpedor és caminant pel sender de Petit Recorregut PR-C 131, una ruta circular d'uns 25 km que volteja el terme municipal.

paisatge

×