Menu

Nucli antic

vidaletEl nucli antic de Santpedor és el centre neuràlgic del poble, on es concentren la major part de comerços i de serveis.
El seu perímetre té forma de pentàgon i correspon al recinte emmurallat del segle XIV.
Els carrers, estrets i de traçat irregular, han mantingut l'estructura urbana de la vila medieval.
Molts edificis conserven elements arquitectònics interessants: finestres romàniques i gòtiques, portals dovellats, arcades renaixentistes i balcons barrocs.
Dues intervencions de la Direcció General d'Arquitectura i Habitatge de la Generalitat de Catalunya van permetre la restauració de la Plaça Gran (finalitzada el 1986) i de la Plaça de l'Església (acabada el 1993) i van contribuir de forma decisiva a despertar l'interès per la vila antiga. Posteriorment, moltes actuacions d'iniciativa particular han millorat l'aspecte del conjunt.

Destaquen especialment la plaça Gran, la plaça de l'Església i les restes de la muralla medieval.

 

Plaça Gran

Es tracta d'una plaça d'unes dimensions sorprenents, si es té en compte el gran aprofitament de l'espai a tot el nucli antic.
De tot el conjunt cal remarcar l'antiga capella de Sant Andreu, edificada l'any 1346. A la façana destaca la porta amb grans dovelles i, a l'interior, una magnífica volta ogival.
També és interessant la casa Espinalt, seu de l'Ajuntament, amb el seu porxo únic a la vila antiga.

placa gran pano

 

Església de Sant Pere

timpa2La portalada romànica de l'església és l'element arquitectònic més notable del nucli antic. Consta de dues arquivoltes en degradació, amb dos anells torals que es prolonguen en columnes a banda i banda. El timpà, atribuït a l'escultor Arnau Cadell (segle XIII, autor del claustre de St. Cugat del Vallès, entre altres obres), és presidit pel Pantocràtor assegut enmig dels símbols dels quatre evangelistes. Dels quatre capitells que coronen les columnes laterals, dos presenten ornamentació vegetal, un representa l'expulsió d'Adam i Eva del Paradís i un altre les tres Maries amb l'àngel anunciador de la Resurrecció. Aquesta portalada, la resta més important d'un temple romànic anterior, no està situada al seu lloc original: l'any 1896, en la darrera ampliació de l'església, fou avançada uns metres.

 

Portals de la muralla

3portalsLa muralla que envoltava Santpedor al segle XIV, construïda per ordre del rei Pere III, tenia cinc portals, dels quals actualment en queden tres: el portal de Berga o de cal Petet, el de les Verges o de cal Quatre i el de Sant Francesc o de cal Valeri. El primer, orientat cap al nord, és d'on sortia el camí ral que anava cap al Berguedà. És l'únic que manté el seu aspecte original, ja que els altres dos van ser lleugerament eixamplats per facilitar el pas de vehicles.
Tots tres portals conserven espitlleres a cada banda.

 

×