Search
Close this search box.
arç blanc

Ginebre o càdec?

El ginebre (Juniperus communis) i el càdec (Juniperus oxycedrus) són dos arbres perennifolis, molt semblants entre ells. Generalment presenten forma arbustiva i, en aquesta zona, és rar que sobrepassin els 4-5 m d’alçada.

La forma més senzilla de diferenciar les dues espècies és observant detalladament les fulles. En tots dos casos són estretes i punxegudes i solen fer uns 2 cm de llargada. Ara bé, es distingeixen perquè les del càdec, tal com es pot apreciar a les fotos 3 i 4, tenen dues bandes blanques a la part superior de la fulla, mentre que el ginebre només en té una, centrada i més ampla, tal com es veu bé a la foto 6.

Els fruits també són diferents, però cal tenir en compte que només en fan els exemplars femenins. Tots dos fan unes boletes -gàlbuls- que, en el cas del càdec són una mica més grans i prenen una coloració vermellosa quan són madurs, mentre que els del ginebre es tornen de color blau fosc quan maduren. Tant els uns com els altres tenen diversos usos però sobretot s’utilitzen per elaborar la ginebra, especialment els del ginebre, que són més aromàtics.

Ambdues espècies són força abundants als voltants de Santpedor, tant al bosc com als matollars. Sembla que el càdec resisteix més bé la sequera i el trobem en zones assolellades, mentre que el ginebre prefereix àrees amb una mica més d’humitat.

Fotografies:

1. i 2. Càdec. Aspecte general de la planta.
3. Càdec. Fruits verds.
4. Càdec. Fruits madurs amb una xinxa dels ginebres (Gonocerus juniperi).
5. Ginebre. Aspecte general de la planta.
6. Ginebre. Flors.
7. Ginebre. Fruits verds.
8. Ginebre. Fruits madurs.

Per saber-ne més:

  • Càdec (El medi natural del Bages i del Moianès)
  • Càdec (Viquipèdia)
  • Ginebre (El medi natural del Bages i del Moianès)
  • Ginebre (Viquipèdia)